Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vigyázz rám!

2010.11.15

Coeliakia:

Egy ritka gyermekbetegség, melynek európai arány az utóbbi időkben elérte az 1:100-as arányt, és a számuk sajnos egyre növekszik.Még ma sem pontosan tudni, hogy mitől alakul ki ez a

betegség valakiben, egyértelműen nem bizonyított, hogy szerzett vagy veleszületett , egy biztos, hogy családon belül és kívül nagy odafigyelést igényel, sőt nyugodtan lehet állítani, hogy az ilyen betegségben élő gyermek közvetlen környezete is gyökeresen megváltozik.

coeliakia/lisztérzékenység a kalászos gabonafélék glutén és hasonló fehérjeinek fogyasztása miatt jön létre, arra hajlamos egyénekben.Ezek a gabonák minden formájukban problémát okozhatnak és súlyos betegségfolyamatokat idézhetnek elő.

Akiknél ezt a betegséget diagnoztizálják életreszóló diétát kell elkönyvelniük, sajnos ez az egyetlen gyógymódja ennek a betegségnek.Azt jelenti, hogy minden olyan élelmiszer kerülendő amely glutént tartalmaz:cukorka, csoki, felvágott, konzervek, üdítő, pékáru, stb.

Ahol ilyen gyermek van, a gluténmentes táplálkozás életmód váltást is maga után vonz, hiszen a gyermek közvetlen környezetének  kötelessége betartatni a sokszor fájdalmas és szigorú diétát, legyen az a család, tágabb család:nagyi, vagy egy gyermek közösség.

A tudatosság, mellyel a szülő bevásárolni megy, információk, mlyek azok a termékek, amik fogyaszthatók.

Kerülni kell még a látszatát is, hogy Ő más mint a többi gyermek, amennyiben óvódás, folyamatos konzultációra van szükség szülő és pedagógus között.Szükséges, hogy a pedagógus kellő tapintattal tudja kezelni a betegséget, anélkül hogy a gyermek mentálisan sérülne.

Ajánlom a www.liszterzekeny.hu honlapot, amennyiben bővebb felvilágosítást szeretne.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.