Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


" Mi bánt? "- ha problémád van, ha kétségeid vannak, netalán egy kis öröm, vagy csak beszélgetni szeretnél

2010 szeptember 24.

 A mi óvodánkban a a gyermeklétszám 90%-a hátrányos helyzetű családból jön, ugyanakkor még ezenkívül kb. 70% halmozottan hátrányos, ami azt jelenti, hogy a szülők rendkívül alacsony iskolázottsággal rendelkeznek.Sajnos egyre több család van, ahol a gyermek a megélhetési forrást jelenti, így szinte évente születnek gyermekek családon belül.A szülők fiatalok, a gyerekek az idő múlásával egyre rosszabb szervezeti állapotúak.A nem megfelelő körülmények és a korai gyermekvállalás következménye, hogy egyre több gyermek születik elmaradott testi fejlettséggel, kis súllyal és idegrendszeri, vagy értelmi fogyatékossággal.Egyre több a magatartás zavaros gyermek, ami még tetőzi a rendkívül elmaradott körülmények miatti hiányosságokat is.Az állandó partner-cserék miatt a gyermekek elhelyezési problémái is megsokasodtak, így rendszeresen kerülünk jogi procedúrákba, és családi konfliktusokba is, amik több esetben akár tettlegességhez és fenyegetettséghez is vezetnek.

Na és ekkor jön be az, hogy teremts a gyermeknek nyugodt légkört, és kiegyensúlyozott, biztos háttért. Azt szoktuk mondani, hogy elsősorban szociális munkások és másodsorban vagyunk csak óvónők.

Imádom a gyerekeket, családi foglalkozás nálunk, de időnként elbizonytalanodom:szükségem van erre?A családomnak kellene tán a fontosabbnak lennie?

De amikor reggel belépek a csoportba, és felém szaladnak, hozzám bújnak a gyerekek, akkor összeszorul a szívem.Ha csak egy csöpp reményt, ha csak egy röpke boldog pillanatot tudok adni, már megérte.Ilyenkor összenézünk a társammal és lesütjük a szemünket, ne lássák a gyerekek a könnycseppek fényét.

 2010 november 17

Gyönyörű őszi idő van, kellemesen bizsergeti az embert a lágy szellő, a gyerekek is alig várták már, hogy kiszabaduljanak a csoportból, és végre az udvaron legyünk.

A közmunkások állnak a kerítés tövén, nézik a gyerekeket büszkén, boldogan.Van roller, labda, kerti mászóka, csuzda, hinta, hát megrohamozzák az udvart. Azt hinné az ember, hogy önfeledt játékba kezdenek, de a sikongatás, kiabálás csalóka. A közmunkások a kerítés tövére tapadnak, már nem azért nézik őket, mert jó a gyerekeket látni...Félnek.

A tömeg megindul, ütni-vágni, rugdosódni kezdenek.Hiába jó szó, a kedves rábeszélő stílus, másodperceken belül újra egymásnak esnek.

Az egyik szülő kikérte magának:"Már játszani sem szabad?"

Megkérdeztem tőle, -ha a magáét ütnék, mit szólna?-azt felelte,:"Azt próbálják meg!

Az udvaron hol ide- hol oda szaladgálok, az ereimben megfagy a vér, olyan hajmeresztő dolgokkal próbálkoznak.Hanglejtésem, rábeszélő képességem minden kis fortélyát kimerítem, sóhajtok egyet.Hány felé szaladjak?

A kiscsoportoshoz, aki elgáncsolja a nagyot, a nagyhoz, aki ököllel üti a másikat, a focisokhoz, akik földre került társukat rugdosva töltik ki mérgüket egy rossz lövés  miatt?

Egyszercsak ideszalad hozzám egy kisgyerek:

-Óvónéni nézdd mit csinálnak!-hátrafordulok.

Három kisgyerek körbefogta az egyik közmunkást és rugdosni kezdték.

A másik odébbállt, akit közrefogtak nem tudott elmenni.Bántani nem akarta őket, kezével hárított.Odaszaladtam, hangosan veszekedni kezdtem velük.

A gyerekek értetlenül néztek rám," hiszen csak játszottak". Időbe telt, míg elmagyaráztam, mit csinálnak, és mikor a végére érve kértem, kérjenek bocsánatot, megrántották a vállukat és elszaladtak.

Mi az hogy bocsánatkérés?

Mit jelent, hogy ne bánts a gyengébbet?

Mit jelent, hogy ne egymás ellen, hanem együtt játszani?

Miért nem játék a verekedés?

Hiszen a TV, DVD-filmek, sőt maga az élet is azt igazolja, hogy az erősebb eltiporja a gyengébbet, és sajnálni nem szabad!

Hol itt az igazság?Széllel szemben, vagy fogjuk be a szelet, hadd repítsen!

Átalakítják az oktatási rendszert, hű, micsoda nagy dolog!Hányadjára is?Sokadjára.Miért?

Hogy több maradjon az államkasszában. Ez rendben is volna, de a tartalom ettől nem változik.Nem bíráskodni akarok, de mikor fogunk akkor felébredni Csipkerózsika álmunkból, hogy valami nagyon nincs rendben a gyerekeink körül.

Persze általánosságban beszélek, és ez alól ugye vannak kivételek.Vagy a száz éves álom akkor ér véget, ha majd felnőnek, és nem lesz, aki törődik velünk, öregekkel?

Esetleg mint haszontalan egyedek még útban is leszünk?

Még mielőtt nagyon elkeserednék,ideszalad hozzám az egyik kislány, az arca ragyog, kezében egy csokor kései virág.

"Neked hoztam!"-kezembe nyomja, sarkon fordul, elszalad.

Mégis van értelme?

 2011 december 26

Kiskarácsony-Nagykarácsony...

Állunk a mennyezetig érő fa körül.Titokban díszítették az óvónénik, nagy-nagy szeretettel.

Ilyenkor megáll az idő.Elfelejtjük a sok küzdelmet, csak az öröm marad.Akkor is mosolygunk, ha tudjuk, az ajtón kívül várnak a hétköznapi gondok.Mert a kis lurkóknak szükségük van rá.

Sajnos a gyerekek többsége halmozottan hátrányos környezetből jön, nagy a szegénység.

Mindig Móra Ferenc sorai jutnak eszembe, ki gondolta, hogy egyszer még bőrünkön tapasztaljuk azt amiről úgy gondoltuk már csak mese.

A mikor a kisgyerek vékony ázott vászoncipőben jön óvodába hóban, sárban, vízben, amikor kicsiny kezét zsebre dugva lila ujjacskáit ökölbe szorítva próbálja kizárni a hideget, amikor reggel két bögre vízzel kezdi a napot, mert olyan éhes, és egyben nyeli le az adagját, türelmetlenségében, megdermed a levegő.

Amikor a kapott cukorkát mélyen a zsebébe dugja, és megkérdezem, miért nem eszed, nem szereted? a válasz: viszem a testvéremnek.Amikor az uzsonna felét csomagolja, viszi haza a kicsinek, nincs mit mondani.

Amikor félóráig ül a wc-én, mert náluk olyan nincs,  és pocskol, pocskol, mert olyan jó meleg vízben játszani, és délután úgy kell őket felhúzni az ágyból, mert nincs jobb puha  melegben egy jót pihenni.Akkor ki beszél diszkriminációról?

MONDJ EGY IMÁT A GYERMEKEKÉRT!....A szemünkből mosolyogva bár, de potyog a könny, a gyerekek nézik és nem értik, mi a baj.Örömkönnyek, mondjuk, de mindannyian egyre gondolunk.

Mi lesz velük?.......Most és mindörökké....

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Close scores flap, prescriptions favour decide.

(epifacquvafo, 2019.04.25 14:51)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - 23 <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone</a> zop.tpkc.ovivaro.eoldal.hu.snb.mz http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/